Säljarlogin

Är du ansvarig för en klass eller förening? Logga in här.
Eller klicka här för att skapa ett konto.

Logga in
Glömt lösenord?

Guide med våra tips för en lyckad klassresa

Här har vi samlat ihop en guide för er som vill tjäna pengar till klassen, laget eller föreningen. Den här guiden riktar sig till skolklasser där eleverna har gått tillsammans i många år och vill göra en resa tillsammans som avslutning. Eller till idrottslag som vill utvecklas och åka på en turnering, sova över några nätter, träna och tävla mot lag de normalt inte möter.
Att jobba ihop pengar gör det enklare att bekosta resan, övernattning och övriga utlägg. Resans vara eller icke vara beror på ekonomin och detta är en stående punkt på föräldramötena. För att inte barnet eller ungdomens hemsituation ska vara avgörande är det en bra idé att de tillsammans kan jobba ihop pengarna.


Klassen

ro%cc%88nninge En tvådagars skolresa för 20 elever kan kosta allt från några tusen kronor till över 30 000 kronor. För skolklasser är dock lagen tydlig. Det går inte att bara be föräldrarna betala in till skolresan. Mindre bidrag är okej men det ska ske på frivillig basis och inga barn får utestängas från aktiviteten. En elev vars föräldrar inte vill eller har råd att bidra ska alltså också ha rätt att åka med på skolresan. Skolinspektionen som övervakar skolorna har förtydligat lagen och anser att upp till 300 kronor för en studieresa samt kostnader för måltider under resan kan vara acceptabelt.  

Det är viktigt att inse detta när föräldrar och elever samlas och pratar klasskassor. Det brukar komma mängder med förslag om hur man kan kringgå lagen. Det är till exempel inte okej som en skola gjorde där elevers tavlor auktionerades ut och varje familj förväntades köpa en tavla för ett antal tusenlappar. Det finns en uppsjö av mer eller mindre dyra erbjudanden om skolresepaket. Det är scoutföreningar, konferensarrangörer, djurparker och många, många andra som skräddarsyr skolresor. Men det går också att arrangera allt, resa, boende, mat och aktiviteter på egen hand. Och vill man göra det riktigt billigt är det första steget att inventera vad som var och en kan bidra med. När alla enats om sparmålet är det dags att sätta ambitionsnivån. Hur mycket orkar elever och föräldrar satsa i tid och kraft på att få in pengarna? Och hur ska arbetet fördelas rättvist? Men kom ihåg att det inte bara är arbete och pengar. Det är också ett minne för livet för barnen!

Laget eller föreningen

Tjäna pengar till lagkassan Många sporter kostar idag en hel del. Att exempelvis åka på en ishockeyturnering kan kosta upp emot 10.000 kronor. Det är också svårare att hitta sponsorer då företagen blivit mer återhållsamma och kräver mer för sina investeringar. Självklart kan man enkelt be föräldrarna betala in en extra avgift men risken är då att de som inte har råd inte kan följa med. Några kan utestängas.

Ekonomin är en stående punkt på nästan varje föräldrasamtal. Hur kan vi få in mer pengar till ett bortaställ, åka på cuper med övernattningar där laget får möta andra lag man inte har spalt mot tidigare? Ibland kan man få stöd från själva föreningen men oftast är det upp till varje lag att ansvara för sin egen lagkassa. Här kommer vi att presentera flera olika alternativ om hur lag och föreningar kan stärka sin lagkassa.

Tips nummer 1:

Sälja företagsprodukter

Det finns många företag som erbjuder skolklasser och lag att stärka sin kassa. Här kan man välja mellan att ta upp beställningar med en katalog och sedan leverera, eller att först beställa hem varor och sälja direkt. Mer om detta under ”9 steg” nedan där vi går igenom steg för steg för hur det fungerar.

plus Goda förtjänster – är alla med och engagerar sig kan det snabbt bli stora belopp. Tidseffektivt – 1-2 timmar per deltagare räcker gott och väl.

minus Logistik – ansvarige föräldern får hem varor för hela klassen/laget vilket kräver en del utrymme i garage, skolan, förråd etc.

Tips nummer 2:

Skoldisko

Lite äldre elever kan arrangera skoldisko för de yngre klasserna. Här krävs tillstånd av skolan och kanske en avgift för hyra av lokal. Hempoppade popcorn, saft och bakverk kan säljas i caféet. Några föräldrar kan fungera som ordningsvakter.

plus Roligt! – Uppskattat av både arrangörer och besökare.

minus Tidskrävande – Cirka 6-8 timmar för de barn och föräldrar som bakar och deltar på diskot. 1-2 timmar för de som ”endast” bakar eller planerar. 

Tips nummer 3:

Tjänster

Tjänster har fördelen att det inte kräver inköp och lager. Barnen kan erbjuda hundpromenader, biltvätt, ogräsrensning och andra enklare arbeten. Det ska givetvis inte vara jobb med ersättningar som är att betrakta som lön eller arbetsuppgifter som kan kräva särskilda försäkringar.

plus Utvecklande –barnen lär sig att arbeta för pengarna vilket de ofta har med sig i arbetslivet. Uppskattat – många familjer och pensionärer uppskattar att få hjälp och kan mycket väl ge en slant för det.

minus Kräver högt engagemang – Är du inte aktiv kommer inga uppdrag och därmed inga pengar.

Tips nummer 4:

Loppis

Loppmarknad på en lokalt plats kan ge ett bra tillskott. Försök att lägga det på en lördag efter löning. Tillstånd till loppmarknad brukar oftast utan avgift ges av gatukontoret i kommunen. Gamla leksaker, sportprylar, böcker, spel och filmer är några exempel på prylar som går att sälja. På loppisen säljs med fördel även hembakt och annat som barnen gjort.

plus Bidrag och miljö – Barnen bidrar själva med saker som då också återanvänds. Rensning – Föräldrar får tillfälle att rensa i förråden.

minus Tidskrävande – Planering och loppisen i sig kräver cirka 6-8 timmar. För de som “endast” skänker men ej medverkar: 1-2 timmar.

9-steg för en lyckad försäljning

Har ni bestämt er för att sälja företagsprodukter för att stärka kassan, har vi nedan sammanställt 9 viktiga steg.

Steg 1: Hur mycket behöver ni tjäna?

Det är jätteviktigt att lärare och föräldrar redan från början bestämmer vilken ambitionsnivå ni skall sätta. För en klassresa kan det exempelvis vara bra att tänka på hur många nätter ska man vara borta. Ska man stanna i Sverige eller åka utomlands etc. Sakta men säkert kommer ni fram till vilken summa som krävs för att genomföra ert mål. Vi har sammanställt några populära resmål för skolklasser nedan under ”Resmål”.

Steg 2: Val av leverantör

Viktigast här är att produkten är lättsåld och att er marginal är bra. Om produkten är uppskattad av köparen kommer resultatet blir betydligt starkare än att man räknar med att kunden köper “för att vara snäll”. På marknaden erbjuds många olika alternativ för att tjäna pengar till ett lag eller en klass. Vilken efterfrågan finns på det du säljer? Har någon annan sålt i området? Är det viktigt att välja leverantör som erbjuder rättvisemärkta varor? Det kan vara tryggt att välja stora aktörer men nackdelen blir många andra sprungit i området och sålt samma sak. Olivolja, knäckebröd, kaffe, godis eller choklad är några exempel på varor som varje familj naturligt konsumerar i sin vardag. Året om, oberoende av årstid är dessa produkter lättsålda och uppskattade av kunden. En annan sak kan vara att se om leverantörens produkter passar till företag. De flesta föräldrar arbetar någonstans. Se till att leverantören erbjuder minst 20 dagars betalningsvillkor samt fraktfritt. För ett exempel på en leverantör som uppfyller ovan, klicka här för klassen eller här för laget.

Steg 3: Hur mycket måste ni sälja?

När ni vet hur mycket pengar till behöver tjäna för klassresan eller cupresan så kan ni börja räkna på hur många personer i klassen eller laget som kan sälja produkten eller tjänsten. För idrottslag kan det vara en idé att erbjuda att istället köpa sig loss för de som motsätter sig en försäljning. Notera dock att det inte är tillåtet för skolklasser att föräldrar finansierar klassresan. Exempel: Ni är 25 deltagare och behöver få in 15.000kr. Produkterna ni skall sälja har en vinst på 60kr styck. Det betyder att varje deltagare behöver sälja 10 lådor alternativt betala in 600kr.  Man får respektera att en del inte vill sälja men om erbjudandet att istället betala in finns blir det mer rättvist. Se “Räknesnurra” för ett exempel på hur det kan se ut.

Steg 4: Beställ ett infopaket

De flesta leverantörer erbjuder ett informationspaket i form av varuprover och informationsblad. Beställ gärna hem detta från 2-3 leverantörer och bolla med andra i gruppen innan ni tar beslut.

Steg 5: Beställ startpaket

När ni beslutat er för vilken leverantör ni vill köra med beställer ni hem startpaketet. Se till att be om 2 säljfoldrar per deltagare ifall någon förälder vill ta med till jobbet. Vi rekommenderar inte att ansluta sig till flera leverantörer samtidigt eftersom det ofta generera i en lägre total vinst. Det är svårt att få fokus från deltagarna om det är för många varor. Ett tips är att visa upp varuproverna till alla deltagare när ni delar ut säljfoldrarna så att alla kan klämma och känna.

Steg 6: Ta upp beställningar eller direktleverans

Vissa föredrar att beställa hem varorna på en gång så att man kan leverera direkt vid dörren. Detta kan vara smidigt men risken med det är att man det blir kvar varor eller att man beställt för lite. Använder ni en säljfolder för att ta upp beställningar blir det exakta antal som sedan beställs och kunden brukar sällan misstycka till att få leveransen efter några dagar.

Steg 7: Sälj!

Delge gärna deltagarna om ert mål, det ökar engagemanget. Berätta vart ni ska åka, vad det kostar och hur många varor som behöver säljas. Peppa alla förklara vad som krävs. Det ska vara kul att tjäna pengar till klassresan och desto mer engagerade barnen är desto bättre går försäljningen. Ta upp beställningar från grannar, släkt och vänner. Be leverantören om att få länk till säljfoldern digitalt så att ni kan dela detta på facebook, whatsapp eller andra appar och sociala medier. Lämplig säljperiod är 3-4 veckor.

Steg 8: Leverans

Efter säljperioden slut gör den ansvarige föräldern sin slutbeställning till leverantören. De flesta leverantörer skickar allt gods till en och samma leveransadress. Att tänka på att det kan för vissa vara en utmaning att vara på plats när leveransen sker eftersom det oftast är dagtid. Det behövs också en del yta, leveranser på två pallar är inte ovanligt. Ett tips för skolklasser är att leverera till skolan där personal finns på plats. Kommunicera en eller två datum till deltagarna där de kan hämta sina varor. Kom ihåg att kontrollräkna leveransen direkt mot följesedeln innan ni börjar dela ut varorna!

Steg 9: Ta betalt

Deltagarna levererar sedan sina produkter till sina köpare som kan välja att betala kontakt, banköverföring eller Swish. Se till att kräva av leverantören att minst få 20 dagars betalningsvillkor så att ni i god tid hinner samla ihop beställningarna och betala er faktura. Ifall någon vara är defekt eller ifall fler produkter behöver beställas från eftersläntrare, brukar leverantören hjälpa till med detta utan att debitera frakt.

Hur mycket behöver ni tjäna?

Använd Finsmakarnas räknesnurra nedan för att se hur många av våra produkter ni skulle behöva sälja för att tjäna ihop tillräckligt till er lag- eller klasskassa.

 

Hur mycket behöver ni tjäna?

Hur många är ni som säljer?

- +

De här kan bli svårt! Ni behöver sälja:

lådor/person

Jag vill veta mer!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort..

Namn

Telefonnummer

E-post

Meddelande (Frivilligt)