Säljarlogin

Är du ansvarig för en klass eller förening? Logga in här.
Eller klicka här för att skapa ett konto.

Logga in
Glömt lösenord?

Åka på klassresa - resmål

Här har vi samlat ihop några tips vart ni kan åka på er klassresa, både inom Sverige och utomlands. Vi listar också vad som kan vara bra att tänka på innan ni åker samt hur ni på bästa sätt tjänar ihop pengar till klasskassan.

 

Innan ni åker

Beslutet är taget, vi ska på klassresa! Mycket spänning och förväntan hos eleverna men man ska också tänka på en del saker. De flesta sakerna bör planeras innan det är dags för resan och det gäller både för elever, lärare och andra ansvariga som följer med på resan

 

Tips på resmål

Klassresa inom Sverige eller åka utomlands? Vi listar alternativen och ger förslag på resmål. Vi tipsar också om några utvalda förmedlingssajter som hjälper er att göra klassresan så smidig som möjligt.

 

Tjäna ihop pengar

Sälja produkter, ordna loppmarknad eller arrangera ett skoldisko? Oavsett var ni skall åka kommer ni behöva en klasskassa. Vi listar för- och nackdelarna med olika sätt att tjäna ihop pengar till er klassresa.

Innan ni åker

Rönninge skola

Att tänka på inför klassresan Att ha bestämt sig för att åka på en klassresa innebär mycket spänning och mycket förväntan hos både elever och lärare. Men det är också mycket man ska tänka på och mycket som ska planeras innan det är dags för resan. När väl destination och boende är valt så återstår att staka ut en mera detaljerad plan över vilka aktiviteter som ska genomföras och hur dagarna under resan ska se ut.

Beroende på hur lång resan är och vilken ålder eleverna har kan det också vara rimligt med mer eller mindre oplanerad tid som de själva får bestämma över. En lyckad klassresa bör innefatta en bra avvägd kombination av planerade gemensamma aktiviteter och ”fri tid”. För lärare och andra ansvariga som följer med på resan är det också viktigt att ha koll på många andra aspekter rörande sitt eget ansvar och arbete inför och under klassresan. En klassresa ska normalt ingå i en lärares tjänst och det är därför viktigt att läraren har koll på vilka regler och bestämmelser som gäller. Ofta kan sådant vara specificerat i ett eventuellt kollektivavtal. Annars är det väldigt viktigt att ta reda på vad som gäller angående vad som räknas till arbetstiden, vilken ersättning man får, vilket ansvar man har för eleverna och hur mycket tillsyn man måste ha över dem och så vidare. Det är också viktigt att lärare och andra medföljande ansvariga vet vad som gäller om mot förmodan någon olycka eller annan oförutsedd situation skulle uppstå.

Tips på resmål inom Sverige

Tips på resmål för skolresor

För de som funderar på att arrangera en skolresa så finns det väldigt många resmål att välja mellan. Som tur är finns dessutom många resmål och aktiviteter att välja mellan även för de som vill stanna inom Sveriges gränser. Utlandsresor blir fort dyra, men kan vara ett spännande alternativ för de klasser som lyckats samla ihop en större summa pengar till sin resa. Nedan följer några förslag på vilka ställen man kan besöka och vad man kan hitta på där.

Stockholm

Den svenska huvudstaden bjuder på ett överflöd av saker att se och göra. För de som gillar tanken på en klassresa till en större stad så kan alltså Stockholm vara ett bra alternativ. Där finns möjlighet att göra allt ifrån shopping och att äta goda middagar på spännande restauranger till att gå på Gröna Lund eller besöka naturhistoriska riksmuseet och den magnifika IMAX-biografen Cosmonova. Ett resmål som har något för de flesta med andra ord. Stockholm har dessutom goda förbindelser med många av de andra svenska städerna med både flyg, tåg och buss – vilket gör det smidigt att ta sig dit.

Grona lund

Gotland

Gotland är ett otroligt fint och spännande resmål som alla borde få chansen att uppleva. Ön har en viktig del i Sveriges kultur och historia, och kan vara ett intressant ställe att ha en skolresa på. Till Gotland tar man sig enkelt med flyg eller färja. Oavsett vilket transportsätt man väljer så anländer man till Gotland i Visby, som är öns största stad. Visby är också nordens bästa bevarade medeltida stad och bjuder på många fina och intressanta hus och byggnader. Gotland bjuder dessutom allt som oftast på ett väldigt bra väder och en fantastisk natur. Gillar man att bada så finns också en uppsjö av otroligt vackra sandstränder. Gotland med sitt läge mitt i Östersjön är även ett perfekt resmål för den som gillar att surfa. Strax utanför Visby finns Kneippbyns Resort som förutom boende erbjuder en rad olika aktiviteter som kan vara roliga på en klassresa. Där finns bland annat ett större vattenland med en massa roliga vattenrutschkanor, äventyrsgolf och Lasertag med mera.

Gotland

Göteborg

Sveriges näst största stad, som även blivit känd som vår trevligaste stad – och likväl en stad fylld av mängder med underhållning och saker att upptäcka. För de flesta så är Göteborg också starkt förknippat med Liseberg – Nordens största nöjespark, och något som definitivt borde få stå på schemat om man bestämmer sig för att åka till Göteborg på klassresa. Men Göteborg är så mycket mer än bara Liseberg. Förutom det faktum att det är en otroligt vacker stad så finns också en rad olika aktiviteter man kan hitta på där. Varför inte ett besök på Universeum – Nordens största science center? Eller en båttur ut i Göteborgs skärgård? Passa också på att se staden genom att åka i de Göteborgstypiska blåvita spårvagnarna.

Kolmården

Beläget vid Bråvikens norra strand, intill Norrköping, ligger Kolmårdens djurpark som förutom att vara Nordens största djurpark även anses vara en av världens största. Parken invigdes år 1965 och har sedan dess blivit ett av de mest uppskattade resmålen för barnfamiljer. Idag är Kolmården en enorm djur- och nöjespark som har något för alla, och en klassresa med möjlighet att bland annat träffa djur från alla världens hörn har definitivt potential att bli en succé.

Tips på resebyrå: Travel & More Norden AB – Över 30 olika skolresepaket både i Sverige och utomlands

Välj mellan olika äventyr där ”allt” ingår: spännande aktiviteter, mäktiga naturupplevelser, kost, logi och transporter. Har Ni egna önskemål lyssnar vi och skräddarsyr ett program för just Er klass. Med 16 års erfarenhet vet vi vad en bra skolresa ska innehålla. Att åka på skolresa är något alldeles speciellt. Vänskapsband knyts, laganda stärks och livsminnen skapas. Målsättningen är att alla ska hitta just sin drömskolresa. För mer info och bokning välkommen till vår hemsida:  https://skolreseaventyr.se/ Eller kontakta oss på tel: 0498-221694 Travel&More_logotyp_mörkblå

Uppsala

En av Sveriges äldsta städer som bjuder på både historia, roliga aktiviteter och vacker arkitektur och stadsmiljö. Med närheten till Stockholm så är det också i de flesta fall ganska enkelt att ta sig till Uppsala. De som åker till Uppsala på skolresa bör definitivt överväga ett besök till Fyrishovs äventyrsbad. Där kan eleverna njuta av ett tropiskt klimat med 30-gradigt vatten och en rad olika vattenattraktioner som passar alla åldrar. För de som vill ta det lite lugnare finns också två stycken varma bubbelpooler. I Uppsala finns också aktivitetsparken Turbo Sport Zone som bland annat erbjuder en enorm trampolinpark med 51 stycken sammankopplade trampoliner. Där finns även möjlighet att göra klättringsutmaningar eller att tävla i hinderbanor med mera. Men självklart erbjuder också Uppsala ett stort utbud av shopping, spännande restauranger och mysiga gator. Uppsala har alltså något för de flesta, och kan vara ett väldigt spännande resmål för klassresan.

Uppsala

Åre

Åre är ett perfekt resmål för den lite sportigare klassen som gillar natur, upplevelser och aktiva och fartfyllda äventyr. Även om Åre främst är känt som Sveriges kanske mest populära skidort så bjuder Åre på en enastående natur och en stor vidd av aktiviteter att välja mellan under årets alla månader. Under vår- och sommarmånaderna kan man hitta på en rad olika nöjen så som gokart, bowling, femkamp, bada, paddla med mera. Med en rad olika aktörer som erbjuder alla möjliga typer av aktiviteter så är det nästan bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan hitta på i Åre. Självklart bör också Åre stå väldigt högt upp på önskelistan över resmål för de som är intresserade av en klassresa med skidåkning i fokus. Läs mer på skolresa och klassresa med aktiviteter till Åre

Are

Öland

Om många redan besökt Gotland brukar det istället vara betydligt färre som någon gång varit på Öland – den lite mindre och avlånga ön som ligger strax sydväst om Gotland. Ön ligger vid kusten strax utanför Kalmar. Därifrån går det också att ta sig till Öland med bil eftersom ön är ansluten till fastlandet med Ölandsbron – som med sina 6 kilometer även är Sveriges längsta bro. Väl framme i Öland så bjuder ön på en storslagen natur och en bra idé kan vara att hyra cyklar för att lättare kunna utforska och upptäcka närområdena där man bor. Förutom en stor dos av natur och kultur så bjuder även Öland på ett rikt utbud av aktiviteter som kan passa för skolklasser. En skolresa till Öland skulle kunna innefatta allt ifrån hinderbanor, besök på Ölands djurpark, gokart, bastu och bad, fotbollsspel med mera.

Tips på resebyrå: Klassäventyret

SKRÄDDARSYDDA KLASSRESOR Klassförälder, elev eller lärare vart går er klassresa? Efter många års erfarenhet och över 1600 arrangerade klassresor så har vi tagit fram färdiga klassresepaket. Alla våra paket, standard som skräddarsydda, håller vi till ”all inclusive”. Vi vet att klassresor är otroligt viktiga, kanske är det sista gången som gruppen gör något tillsammans, därför strävar vi alltid efter att er upplevelse hos oss ska vara i VÄRLDSKLASS. Läs mer på klassäventyret.se

logo_klassaventyret4

Tips på kontakt: KFUM Brevik

Kom till oss och ha lägerskola eller klassresa. Att besöka oss är en perfekt start på terminen eller som en rolig och givande avslutning innan sommarlovet. Många väljer att boka ett av våra färdigplanerade och prisvärda klassresa- eller lägerskolapaket. Då slipper ni planera så mycket och kan fokusera helt på deltagarna – vi sköter resten! Vid ankomst till gården tas ni emot av er instruktör, som visar er runt på gården och visar er till ert boende. Efter ett möte med medföljande ledare drar sedan aktiviteterna igång. I våra olika paket ingår till exempel fri tillgång till kanoterna, efter en instruktion i säkerhet och hantering. Eller så utmanar ni er själva i våra samarbetsövningar – klurigt, knepigt och väldigt roligt. Frukost, lunch och middag serveras i vår stora matsal. Kvällstid kan ni grilla korv, ha lägerbål eller ta en spännande tur med ficklampa till Eskils grotta inne i skogen. Gå in och boka er klassresa redan i dag på https://brevik.kfum.se/klassresa-lagerskola/

Kort video här

hajk kanoter brevik_logo_webb_600px

Tips på resmål utomlands

Resmål utomlands

Ibland kan det vara svårt att veta hur långt pengarna räcker och hur man egentligen ska bära sig åt för att boka en klassresa. Priser kan variera mycket beroende på när, hur och vart man reser. Då kan det vara bra att ta hjälp av en resebyrå som specialiserar sig på just klassresor. Vi vill därför tipsa om KILROY som jobbar med både backpackingresor för unga och gruppresor.

Auschwitz En klassresa med Auschwitz som resmål ger möjlighet till att få en inblick i en unik del av världshistorien. Auschwitz är det berömda förintelselägret som tyskarna använde under andra världskriget och som på senare tid blivit en populär turistdestination. Ett besök till Auschwitz är definitivt en unik upplevelse som kommer att ge minnen för livet.

Auschwitz

Tips på kontakt: Baltic Express – Resor till Auschwitz och Saltgruvan Resor till Polen med helpension enligt resplanen Vi har specialiserat oss på Polenresor med speciell inriktning på resor till Auschwitz-Birkenau sedan 1993. För mer info, gå till www.auschwitz.se

London Vill man till en storstad utanför Sveriges gränser så är London verkligen en stad att rekommendera. Där finns allt ifrån exklusiv shopping och en uppsjö av aktiviteter till världskända turistattraktioner och museum. Bara fantasin sätter gränserna för vad en klassresa i London kan innehålla. Några favoriter som bör få vara med på schemat är bland annat London Eye – det jättelika pariserhjulet med svindlande utsikt över centrala London.

Även det berömda vaxkabinettet Madame Tussauds, med sina förvånansvärt mänskliga avbildningar av diverse kändisar, förtjänar ett besök. Likaså Big Ben, London Aquarium och Oxford Street borde försöka hinnas med. London passar extra bra som klassresa för gymnasieklassen där eleverna kan ges lite mer frihet att också själva utforska staden.

Spanien

Spanien borde vara det givna valet för en skolresa med mycket sol och bad. Med bedårande natur, ett nästintill perfekt klimat och en rad spännande städer samt överkomliga priser så är Spanien som gjort för en lyckad klassresa. Kanske ett besök till semesterön Mallorca? Eller kanske några dagar i världsstaden Barcelona för de som även vill upptäcka och utförska en större stad? Oavsett vad man gillar så finns mycket att hitta på i Spanien. Men framför allt så har Spanien ett obegränsat utbud av sol, bad och utomhusaktiviteter.

Spanien

Transport

Att boka en buss till skolresan ett utmärkt sätt att säkerställa en bekväm, stressfri, trygg och säker resa för elever, lärare och eventuella föräldrar. Det är också ett miljövänligt och mycket prisvärt alternativ till andra färdmedel för en resa med klassen. Genom att använda tjänsten BokaBuss.nu. sparar ni in både tid och pengar då ni själva slipper ringa runt till olika bussbolag, och ni får möjlighet att jämföra priset mellan flera olika bussoperatörer innan ni bokar.

 

Du anger bara datum, hur många som ska åka och eventuellt andra önskemål och skickar in en offertförfrågan. Din förfrågan skickas sedan vidare till alla våra anslutna bussbolag som genast kommer tillbaka med vad de kan erbjuda och till vilka priser. Att beställa buss till en skolresa är därför smidigt, enkelt och bekvämt.

Skicka en offertförfrågan HÄR

Tjäna pengar - tips nummer 1:

Sälja företagsprodukter 

Här rekommenderar vi Finsmakarnas delikatesslådor som erbjuder godsaker, ofta rättvisemärkta, som finns i varje hem såsom choklad, kaffe, te och olivolja. Här får man en hel katalog att sälja ifrån och vinsten är hög. Vill ni istället sälja bara kaffe rekommenderar vi Fikakassan, enkelt och smidigt med bara en produkt.

Finsmakarnas delikatesslådor:

logga_finsmakarna500x425

Sälja kaffe med Fikakassan:

Fikakassan-logo_färg

plus

Goda förtjänster – är alla med och engagerar sig kan det snabbt bli stora belopp. Tidseffektivt – 1-2 timmar per deltagare räcker gott och väl.

minus

Logistik – ansvarige föräldern får hem varor för hela klassen/laget vilket kräver en del utrymme i garage, skolan, förråd etc.

Tips nummer 2:

Skoldisko

Lite äldre elever kan arrangera skoldisko för de yngre klasserna. Här krävs tillstånd av skolan och kanske en avgift för hyra av lokal. Hempoppade popcorn, saft och bakverk kan säljas i caféet. Några föräldrar kan fungera som ordningsvakter.

plus

Roligt! – Uppskattat av både arrangörer och besökare.

minus

Tidskrävande – Cirka 6-8 timmar för de barn och föräldrar som bakar och deltar på diskot. 1-2 timmar för de som ”endast” bakar eller planerar. 

Tips nummer 3:

Tjänster

Tjänster har fördelen att det inte kräver inköp och lager. Barnen kan erbjuda hundpromenader, biltvätt, ogräsrensning och andra enklare arbeten. Det ska givetvis inte vara jobb med ersättningar som är att betrakta som lön eller arbetsuppgifter som kan kräva särskilda försäkringar.

plus

Utvecklande –barnen lär sig att arbeta för pengarna vilket de ofta har med sig i arbetslivet. Uppskattat – många familjer och pensionärer uppskattar att få hjälp och kan mycket väl ge en slant för det.

minus

Kräver högt engagemang – Är du inte aktiv kommer inga uppdrag och därmed inga pengar.

Tips nummer 4:

Loppis

Loppmarknad på en lokalt plats kan ge ett bra tillskott. Försök att lägga det på en lördag efter löning. Tillstånd till loppmarknad brukar oftast utan avgift ges av gatukontoret i kommunen. Gamla leksaker, sportprylar, böcker, spel och filmer är några exempel på prylar som går att sälja. På loppisen säljs med fördel även hembakt och annat som barnen gjort.

plus

Bidrag och miljö – Barnen bidrar själva med saker som då också återanvänds. Rensning – Föräldrar får tillfälle att rensa i förråden.

minus

Tidskrävande – Planering och loppisen i sig kräver cirka 6-8 timmar. För de som “endast” skänker men ej medverkar: 1-2 timmar.

9-steg för en lyckad försäljning

Har ni bestämt er för att sälja företagsprodukter för att stärka kassan, har vi nedan sammanställt 9 viktiga steg.

Steg 1: Hur mycket behöver ni tjäna?

Det är jätteviktigt att lärare och föräldrar redan från början bestämmer vilken ambitionsnivå ni skall sätta. För en klassresa kan det exempelvis vara bra att tänka på hur många nätter ska man vara borta. Ska man stanna i Sverige eller åka utomlands etc. Sakta men säkert kommer ni fram till vilken summa som krävs för att genomföra ert mål. Vi har sammanställt några populära resmål för skolklasser nedan under ”Resmål”.

Steg 2: Val av leverantör

Viktigast här är att produkten är lättsåld och att er marginal är bra. Om produkten är uppskattad av köparen kommer resultatet blir betydligt starkare än att man räknar med att kunden köper “för att vara snäll”. På marknaden erbjuds många olika alternativ för att tjäna pengar till ett lag eller en klass. Vilken efterfrågan finns på det du säljer? Har någon annan sålt i området? Är det viktigt att välja leverantör som erbjuder rättvisemärkta varor? Det kan vara tryggt att välja stora aktörer men nackdelen blir många andra sprungit i området och sålt samma sak. Olivolja, knäckebröd, kaffe, godis eller choklad är några exempel på varor som varje familj naturligt konsumerar i sin vardag. Året om, oberoende av årstid är dessa produkter lättsålda och uppskattade av kunden. En annan sak kan vara att se om leverantörens produkter passar till företag. De flesta föräldrar arbetar någonstans. Se till att leverantören erbjuder minst 20 dagars betalningsvillkor samt fraktfritt. För ett exempel på en leverantör som uppfyller ovan, läs mer om tjäna pengar till klassen eller tjäna pengar till laget.

Steg 3: Hur mycket måste ni sälja?

När ni vet hur mycket pengar till behöver tjäna för klassresan eller cupresan så kan ni börja räkna på hur många personer i klassen eller laget som kan sälja produkten eller tjänsten. För idrottslag kan det vara en idé att erbjuda att istället köpa sig loss för de som motsätter sig en försäljning. Notera dock att det inte är tillåtet för skolklasser att föräldrar finansierar klassresan. Exempel: Ni är 25 deltagare och behöver få in 15.000kr. Produkterna ni skall sälja har en vinst på 60kr styck. Det betyder att varje deltagare behöver sälja 10 lådor alternativt betala in 600kr.  Man får respektera att en del inte vill sälja men om erbjudandet att istället betala in finns blir det mer rättvist. Se “Räknesnurra” för ett exempel på hur det kan se ut.

Steg 4: Beställ ett infopaket

De flesta leverantörer erbjuder ett informationspaket i form av varuprover och informationsblad. Beställ gärna hem detta från 2-3 leverantörer och bolla med andra i gruppen innan ni tar beslut.

Steg 5: Beställ startpaket

När ni beslutat er för vilken leverantör ni vill köra med beställer ni hem startpaketet. Se till att be om 2 säljfoldrar per deltagare ifall någon förälder vill ta med till jobbet. Vi rekommenderar inte att ansluta sig till flera leverantörer samtidigt eftersom det ofta generera i en lägre total vinst. Det är svårt att få fokus från deltagarna om det är för många varor. Ett tips är att visa upp varuproverna till alla deltagare när ni delar ut säljfoldrarna så att alla kan klämma och känna.

Steg 6: Ta upp beställningar eller direktleverans

Vissa föredrar att beställa hem varorna på en gång så att man kan leverera direkt vid dörren. Detta kan vara smidigt men risken med det är att man det blir kvar varor eller att man beställt för lite. Använder ni en säljfolder för att ta upp beställningar blir det exakta antal som sedan beställs och kunden brukar sällan misstycka till att få leveransen efter några dagar.

Steg 7: Sälj!

Delge gärna deltagarna om ert mål, det ökar engagemanget. Berätta vart ni ska åka, vad det kostar och hur många varor som behöver säljas. Peppa alla förklara vad som krävs. Det ska vara kul att tjäna pengar till klassresan och desto mer engagerade barnen är desto bättre går försäljningen. Ta upp beställningar från grannar, släkt och vänner. Be leverantören om att få länk till säljfoldern digitalt så att ni kan dela detta på facebook, whatsapp eller andra appar och sociala medier. Lämplig säljperiod är 3-4 veckor.

Steg 8: Leverans

Efter säljperioden slut gör den ansvarige föräldern sin slutbeställning till leverantören. De flesta leverantörer skickar allt gods till en och samma leveransadress. Att tänka på att det kan för vissa vara en utmaning att vara på plats när leveransen sker eftersom det oftast är dagtid. Det behövs också en del yta, leveranser på två pallar är inte ovanligt. Ett tips för skolklasser är att leverera till skolan där personal finns på plats. Kommunicera en eller två datum till deltagarna där de kan hämta sina varor. Kom ihåg att kontrollräkna leveransen direkt mot följesedeln innan ni börjar dela ut varorna!

Steg 9: Ta betalt

Deltagarna levererar sedan sina produkter till sina köpare som kan välja att betala kontakt, banköverföring eller Swish. Se till att kräva av leverantören att minst få 20 dagars betalningsvillkor så att ni i god tid hinner samla ihop beställningarna och betala er faktura. Ifall någon vara är defekt eller ifall fler produkter behöver beställas från eftersläntrare, brukar leverantören hjälpa till med detta utan att debitera frakt.

Hur mycket behöver ni tjäna?

Använd Finsmakarnas räknesnurra nedan för att se hur många av våra produkter ni skulle behöva sälja för att tjäna ihop tillräckligt till er lag- eller klasskassa.

 

Hur mycket behöver ni tjäna?

Hur många är ni som säljer?

- +

De här kan bli svårt! Ni behöver sälja:

lådor/person

Beställ startpaket

Fyll i formuläret så skickar vi ut ett startpaket med allt ni behöver för att komma igång.

Laget/Klassen

Föreningens/ Skolans Namn:

Lagets/Klassens namn

Antal personer som ska sälja?

När beräknar ni avsluta försäljningen?

Kontaktpersonens uppgifter

Namn

Adress

Postort

Postnummer

Personnummer

Telefonnummer

E-post

Verifiera E-post