Säljarlogin

Är du ansvarig för en klass eller förening? Logga in här.
Eller klicka här för att skapa ett konto.

Logga in
Glömt lösenord?

Om Finsmakarna

Finsmakarna Norden AB bygger delikatesslådor för privat bruk samt till företag som företagsgåvor, presenter eller julklappar till kunder och anställda. Delikatesslådorna kan profileras med logotyp eller annan hälsning och passar även perfekt som kundgåva, till event eller andra tillfällen att visa uppskattning och samtidigt sprida sitt varumärke. Finsmakarna Norden AB hjälper också lag och klasser att tjäna pengar till lag- eller klasskassan genom att deltagarna säljer högkvalitativa delikatesslådor med fokus på KRAV/ekologiska varor. För oss är det självklart att välja ekologiskt och rättvisemärkta produkter. Gott som gör gott helt enkelt.

Frågor & Svar - Produkter

Är alla produkter ekologiska?

De allra flesta produkterna är certifierade av ett eller flera certifieringar. De innehar något eller alla riktlinjerna från de externa och oberoende UTZ-, Fairtrade-, KRAV- organisationerna samt även de krav som ställs av EU som ekologisk producent. Vårt kafferosteri i Göteborg innehar även ett flertal certifieringar, bl.a ISO 14001 och FSSC 22000. Finsmakarna innehar också ekologiskt certifikat SE-EKO-06 för hantering av ekologiska livsmedel.

 

Finns någon minimumgräns man måste sälja?

Det finns ingen minimumgräns men vid färre än 35 lådor sålda, tillkommer en fraktavgift på 99 kr.

Är produkterna lättsålda?

Finsmakarna erbjuder en katalog med ett 15-tal olika delikatesser för alla smaker. Vi vågar nog påstå att våra produkter finns i alla svenska hushåll och är något som man handlar kontinuerligt. Våra delikatesslådor passar också utmärkt att ge bort som gåva vilket gör att en hel del företag brukar handla som julklappar eller kundgåvor och då samtidigt stötta klassen eller föreningen.

Frågor & Svar - Betalning

Vad gäller kring betalning (privatpersoner)?

Deltagarna säljer delikatesserna till sina kunder som betalar när de får sin leverans. Exempel på betalningsmetoder är Swish, kontakt eller banköverföring. När sedan kontaktpersonen meddelat Finsmakarna totala antalet, skickas både produkterna och en faktura med 20 dagars betalningsvillkor till kontaktpersonen (via mejl). Fakturan är på vår kostnad per paket så ni behåller mellanskillnaden dvs er vinst, direkt. Fakturan betalas enklast via din internetbank.

Hur lång betalningstid har fakturan?

Fakturan har 20 dagars betalningsvillkor om ni sålt via katalog samt 30 dagar om ni köpte delikatesslådorna direkt. Orsaken till att det är längre tid om ni köpte delikatesslådorna direkt är att ni behöver få längre tid att sälja medans vid katalog är produkterna redan sålda när ni beställer.

Behöver vi ligga ute med pengar?

Nej. Ni betalar först när ni sålt allt och behåller vinsten direkt. För de som väljer att köpa delikatesslådorna direkt och sälja vid dörren, gäller 30 dagars faktura.

Hur mycket tjänar vi med Finsmakarna?

Ni tjänar mellan 60-100kr per paket som säljs för 170-450kr. Ett paket som säljs för 170kr ger er 60kr i vinst medans vår största delikatesslåda ger er 100kr i vinst.

Ett företag vill köpa, kan ni fakturera dem?

Ja det går bra. Det ni behöver göra är att mejla oss företagets uppgifter såsom namn, kontaktperson, org.nr samt mejladress dit vi kan sända fakturan. Glöm inte meddela vilken produkt de köpt och antal. Mejla oss på info@finsmakarna.com. Varorna skickas tillsammans med er slutbeställning så det är ni själva som delar ut produkterna. All vinst på produkterna sålda till företaget korrigeras på er egna slutfaktura.

Frågor & Svar - Leverans

När får vi startpaketet?

Beställer ni ett startpaket innan 12:00, skickas paketet samma dag. Annars skickas det dagen efter. Det brukar ta 1-2 dagar för paketet att komma fram och det levereras till lokalt ombud.

Vi har sålt klart, vad gör vi?

Lättast är att ni knappar in er beställning på det inlog ni fick när ni registrerade er. Där ser ni deltagarnas totala antal sålda (endast kontaktpersonen ser det). Ni kan också använda Excel-filen Finsmakarnas beställningsformulär. Där ser ni även vinst per säljare.

När skickas produkterna?

Efter det att ni rapporterat er totala försäljning, skickar vi i regel varorna inom 1-2 arbetsdagar från vårt lager. Därefter tar det 1-3 dagar för speditören att leverera godset till angiven adress. Vi använder fraktbolagen DHL eller Bring. Är det en skola, ett företag eller enskild firma, går det snabbare och brukar då komma fram dagen efter. Är det till en privatperson i Norrland är det snarare 3 dagar. Vi brukar säga att produkterna levereras inom 2-5 arbetsdagar efter er beställning.

Hur levereras produkterna?

Beroende på antal skickas de som ett eller flera paket eller på pall. För att ta ett exempel så skickas under 100 paket via paket och hemleverans. Bring bär fram paketen till dörren och kan även leverera kvällstid. Är det över 100 paket brukar vi oftast välja hel- eller halvpall.

Tillkommer frakt?

Vid försäljning på 35 paket eller fler är leveransen alltid fraktfri. Skulle ni sälja färre än 35 paket, tillkommer frakt med 99kr. Det kan nämnas att under 2022 var det under 3% av alla lag och klasser som sålde färre än 35st paket totalt.

Frågor & Svar - Övrigt

Kan vi ändra vårt slutdatum?

Inga problem! Dock om det är mer än 3 veckor mot vad ni angav vid registrering hos Finsmakarna, är det bra att ni meddelar oss.

Hur nära jul kan ni leverera?

Vi skulle inte rekommendera att avsluta försäljningen senare än 6/12. Tänk på att speditörerna ofta tar längre tid på sig denna tid på året och att deltagarna i lugn och ro måste kunna leverera till sina kunder innan julafton.

Vad är skillnaden mellan informationspaket och startpaket?

Informationspaket är när ni först behöver kunna presentera för en föräldragrupp eller visa upp för klassen. Det innehåller den säljfolder deltagarna sedan använder samt lite varuprover. Startpaketet är när ni bestämt er för att köra igång. Det innehåller säljfoldrar till alla deltagare samt några varuprover så att ni kan klämma och känna på det ni skall sälja.

Hur lång säljperiod har vi?

Det bestämmer ni själva men de flesta grupper har en säljperiod på 3-5 veckor. Vi rekommenderar 3 veckor då det har visat sig att grupper som har en kortare period fokuserar bättre och säljer mer.

Vad gör vi om katalogerna tar slut?

Ni kan beställa fler kataloger gratis genom att mejla oss på info@finsmakarna.com. Detta skickas ut fraktfritt.

Tjänar vi mer om vi säljer mer?

Nej. Vi har satt en hög vinst direkt från start. Däremot finns extra pengar att tjäna där vi kan sponsra er. Läs mer om hur det går till vid sponsring.

Miljömärkningar

krav_marke_farg

KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt och att bonden har en bra arbetsmiljö. Läs mer på www.krav.se.

Så här fungerar KRAV

Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, vilket kontrolleras minst en gång varje år. KRAV driver utvecklingen mot en hållbar livsmedelsproduktion genom vassare regler än EUs minimiregler för ekologisk produktion och genom att KRAV utvecklar regler på fler områden.

När du äter KRAV-märkt vet du att du gör naturen en tjänst

KRAV-ekologisk mat odlas på ett sätt som är bra för miljön, utan kemiska bekämpningsmedel eller

konstgödsel. Istället använder sig bonden av naturlig gödsel och miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar. Det handlar om ett kretsloppstänk, vattnet blir renare, energiåtgången kan bli lägre och fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna.

Socialt ansvar

KRAV ställer krav på att arbetsvillkoren ska vara schyssta. Det gäller faktiskt inte bara bönder, utan alla led i hela kedjan, från jord till bord. Och en viktig bonus i sammanhanget är att den som jobbar med KRAV-godkänd produktion slipper utsättas för giftiga bekämpningsmedel till vardags.

KRAV-märkningen innebär i korthet: • Hållbar produktion och minskad klimatpåverkan. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) får inte användas. • Socialt ansvarstagande. En KRAV-godkänd produktion kan bli underkänd om arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionsplatsen är bristfälliga. • Uppodling, eller annan varaktig förändring av områden med naturliga ekosystem, med högt skyddsvärde (HCV – High Conservation Value), är inte tillåten. Regeln tillämpas bl.a vid odling av kaffe och kakao.

Rainforest Alliance logo

Rainforest Alliance

Varför grodan? Grodor är vad forskare kallar bioindikatorer – vilket betyder att en hälsosam population av grodor indikerar en hälsosam miljö (det omvända är också sant). Rainforest Alliance valde den rödögda trädgrodan som maskot för mer än trettio år sedan, eftersom denna ljusögda amfibie vanligtvis finns i Neotropics där grundarna först började arbeta för att skydda tropiska regnskogar.

Så här fungerar Rainforest Alliance

Rainforest Alliance certifiering innebär att produkten måste uppfylla organisationens samhälls- och miljökriterier. Dessa kriterier innefattar bevarande av ekosystem, djur- och naturliv, rättvis behandling och bra förutsättningar för anställda (vilket inkluderar sjukvård, utbildning och rimliga löner), bevarande av mark och vatten samt strukturerad skadedjurs- och avfallshantering. Rainforest Alliance program övervakar certifieringen av odlingar som producerar tropiska grödor såsom kaffe, te, bananer, apelsiner, kakao, snittblommor och ormbunksväxter.

Rainforest Alliance fokuserar på dessa områden:

Skogar: Dessa ekologiska kraftverk är avgörande för överlevnaden av varje levande varelse på jorden. RA´s utbildnings- och certifieringsprogram främjar bästa praxis för att skydda stående skogar, förhindra expansion av odlingsmark till skog; främja hälsan hos träd, jordar och vattenvägar; och skydda inhemska skogar.
Klimat: Stående skogar är en kraftfull naturlig klimatlösning. RA´s certifieringsprogram främjar ansvarsfulla markförvaltningsmetoder som ökar koldioxidlagringen samtidigt som man undviker avskogning vilket ger drivmedel till växthusgaser. De klimatsmarta metoder som ingår i RA´s utbildnings- och certifieringsprogram för jordbruk hjälper jordbrukare att bygga motståndskraft mot torka, översvämningar och erosion.
Mänskliga rättigheter: Certifiering främjar landsbygdens rättigheter. RA erbjuder standard- och försäkringssystem och robusta strategier för att bedöma och ta itu med barnarbete, tvångsarbete, dåliga arbetsförhållanden, låga löner, ojämlikhet mellan könen och kränkning av inhemska markrättigheter.
Livsstil: RA´s arbete med att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för småbrukare och skogssamhällen är det mest effektiva sättet att lyfta landsbygdsbefolkningen ur fattigdom, och certifiering har visat sig ge mätbara ekonomiska fördelar för jordbrukare och skogssamhällen runt om i världen. Läs mer på Rainforest Alliance hemsida.

 

Ekologisk logo

EU:s symbol för ekologisk mat ska finnas på alla förpackningar med ekologiska livsmedel som har producerats inom EU. Märkningen garanterar att livsmedlet innehåller minst 95% ekologiska ingredienser och att alla steg i produktionen har varit kontrollerade av ekologiska kontrollorgan.

Så här fungerar EU:s symbol för ekologisk mat

Logon används sedan den 1 juli 2010 obligatoriskt på alla förpackade ekologiska produkter som produceras inom EU. Dessutom gäller symbolen frivilligt för alla varor som importeras till EU utan att förädlas inom EU.

Riktlinjer för ekologiskt jordbruk inom EU

Bönder, bearbetningsföretag eller handlare måste anmäla sin verksamhet till den myndighet som ansvarar för kontrollerna i sin medlemsstat och måste kontrolleras av ett kontrollorgan eller en kontrollmyndighet innan de kan marknadsföra sina produkter som ekologiska.

När de har kontrollerats och befunnits följa, får de ett certifikat som bekräftar att de uppfyller EU:s krav.

Kontrollkoden

För att du som konsument ska veta varifrån produkterna kommer och vem som är ansvarig för kontrollerna finns det bredvid EU-lövet en kod som ser ut så här: AB-CDE-999. AB: ISO-kod för landet där kontrollerna äger rum. CDE: begreppet som hänvisar till ekologisk produktion t ex bio, org, eko 999: referensnummer till kontrollorgan.

EU:s krav i korthet: • Naturskyddet beaktas vid produktionen. • Produkterna tillverkas på ett hållbart sätt. • Kontrollbesök en gång om året vid varje tillverkare. • Produkterna är fria från genmodifierade ingredienser. • Strikta regler gäller för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel samt antibiotika. • Användningen av livsmedelstillsatser, processhjälpmedel och andra ämnen är mycket begränsad. • De flesta produktionsmedel som används på gården härstammer från samma gård och utvecklas med hjälp av lokala resurser och lokal expertis. • Man efterföljer strikta regler när det gäller miljöskydd och djur.

UTZ

UTZ är en ideell organisation som genom information och utbildningar skapar förutsättningar för en mer hållbar produktion, ökad produktivitet och högre levnadsstandard för de som jobbar med odlingarna. Läs mer på www.utz.org

Så här fungerar UTZ 

UTZ vill att hållbart jordbruk skall bli den mest naturliga saken i världen. En allt större del av världens kaffe, kakao och te odlas på ett ansvarsfullt sätt.

10% av den globala kaffeproduktionen är redan idag UTZ-certifierad. UTZ mål är att 50% av den globala kaffeproduktionen skall vara UTZ-certifierad 2020.

UTZ – hjälp till självhjälp

UTZ arbetar för hållbart jordbruk och bättre villkor för odlarna, deras familjer och miljön. UTZ-programmet gör det möjligt för odlarna att lära sig bättre jordbruksmetoder, förbättra arbetsvillkoren och ta bättre hand om sina barn och miljön. Genom UTZ-programmet odlar de bättre grödor, genererar mer intäkter och skapar bättre möjligheter samtidigt som de värnar miljön. UTZ-märkta produkter följer högt ställda krav från UTZ-certifierade gårdar och företag, vilket övervakas noggrant av en oberoende tredje part.

UTZ-märkningen innebär i korthet:

• Utbildning i ansvarsfull och hållbart jordbruk. • Att producenterna följer nationell arbetslagstiftning. • Miljöhänsyn. • Förbud mot barnarbete. • Spårbarhet av produkterna.

Fairtrade_Certification_Mark

Fairtrades vision är en världshandel med rättvisa villkor, där producenter i länder med utbredd fattigdom har möjlighet att skapa sig en trygg och hållbar tillvaro, i vilken de kan utvecklas och bestämma över sin egen framtid. Läs mer på www.fairtrade.se

Så här fungerar Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor i länder med utbredd fattigdom. När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden.

Ge odlare och anställda möjlighet att själva förbättra sina liv

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas också.

Fairtrade-märkningen innebär i korthet: • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor. • En Fairtrade-premie går till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet. • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas. • Barnarbete och diskriminering motverkas. • Demokrati och organisationsrätt främjas.

Cocoa Horizon

Cocoa Horizon är ett program som hjälper bönderna att bygga självhushållande jordbrukssamhällen som skyddar naturen och barnen. Cocoa Horizons Foundation är en oberoende ideell organisation som övervakas av Swiss Federal Foundation Supervisory Authority.

Kakaosamhällen saknar ofta grundläggande infrastruktur och tjänster, inklusive skolor, läskunnighet och yrkesutbildning, tillgång till säkert vatten och grundläggande sjukvårdstjänster. Könsobalans påverkar också hållbarheten i kakaobrukssamhällen, där kvinnor har begränsade möjligheter att bygga färdigheter och generera inkomst.

Syftet

Att förbättra kakaoböndernas och deras samhällens livsförhållanden genom att främja hållbart, entreprenörslandskap, förbättrad produktivitet och samhällsutveckling som skyddar naturen och barnen. Läs mer på www.cocoahorizons.org.

All belgisk choklad från Finsmakarna bär Cocoa Horizon symbolen.

Integritespolicy & cookies

Läs mer och ta ta del av Finsmakarnas integritetspolicy.

Användarvillkor

Läs mer och ta ta del av Finsmakarnas användarvillkor.

Jag vill veta mer!

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort..

Namn

Telefonnummer

E-post

Meddelande (Frivilligt)